Wat kun je doen wanneer karpers niet meer toehappen op afgesloten water
Samen met mijn vismaat heb ik een aantal maal gevist op hetzelfde afgesloten water. We hoorden dat de vangsten achteruit gingen en waren benieuwd waar dat aan lag. Er was geen echte dressuur op het water er werd normaal wel vis gevangen. Wij gingen op onderzoek uit en met succes. Benieuwd naar onze tips? Lees dan snel verder.
Verschillende aassoorten die de kans op een karper vergroten
Wanneer je een visvakantie hebt geboekt kijk je er vast al naar uit om grote vissen te vangen en met mooie foto’s terug te keren. Het zal zonde zijn als dat niet lukt, maar je kan de kans op vis wel zelf vergroten. Belangrijk is dat je kiest voor het juiste voer, dus zorg ervoor dat je meerdere opties hebt.
Vissen op gesloten water hoe krijg je de karper naar de stek?
Ondanks dat het makkelijker lijkt om een vis te vangen op gesloten water is dat zeker niet altijd het geval. Het kan soms zelf moeilijker zijn dan op open water. En dat heeft te maken met verschillende factoren. Denk hierbij aan het weer, het seizoen, de temperatuur, dressuur maar ook de vissers die je voor zijn geweest.
Op een gesloten water zijn er vaak al vissers voor jou geweest. De vraag is dan hoeveel hebben zij gevoerd. Waren het kleine hoeveelheden of hebben ze gestort? Om daar een beetje achter te komen begin ik altijd met een handje voer per stek. Wanneer er vis af komt kun je de hoeveelheden verhogen om de vis op je stek te houden.
De verschillende aassoorten die je kans op een karper vergroten
Zorg er ook altijd voor dat je verschillende soorten aas bij je hebt. Ga er dus niet van uit dat alle karpervangsten met boilies worden gedaan. Denk bijvoorbeeld eens aan een maden rig paar maden en een nep maisje er op. Een handje maden met mais en wat kleine pellets op de stek en daar de rig op. Ook verschillende partikels kun je inzetten. Zoals bijvoorbeeld lupine bonen. Deze bevatten zo’n 40% hoogwaardige plantaardige eiwitten. Deze mooie witte bonen vallen zeker op met hun lichte kleur tegen de donkere bodem. Kikkererwten moet je qua aas zeker niet onderschatten. Maar je kunt ook denken aan linzen, kidneybonen, zwart boven, black eye en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ga je ook met boilies vissen probeer eens aan andere vorm, maak er eens dobbelstenen van het kan net het verschil maken.
Verschillende voedingswaarden voor de juiste jaargetijden
Waar je ook zeker even op moet letten wanneer je wilt gaan vissen op karper is de juiste voedingswaarde van het aas. Kijk altijd naar de juiste voedingswaarden die de vis in verschillende jaargetijden nodig heeft. Voor dat je verschillende aassoorten aanschaft is het handig om op de website te kijken van het water waar je gaat vissen met welk aas je mag gaan vissen. Dit kan namelijk nogal verschillen per water. Dit staat meestal op de site wel beschreven en anders kun je altijd contact opnemen met Angling Escapes.
De hartelijke visgroeten,
Marcel Dolderman
Teammember Angling Escapes