Home Beschikbaarheidskalender Nieuws Contact ☰ Menu

Karpervissen op stromend water tips & tricks

Vissen op stromend water is best een flinke uitdaging. Er zijn aardig wat dingen waar je rekening mee moet en kunt houden. Zomaar je lijnen uitgooien en wachten op vis gaat in deze situatie niet op. Bij stromend water is het niet alleen een uitdaging om de vis te vangen, maar ook om je lijnen goed op de bodem te houden. Denk bijvoorbeeld aan boten of het water en vuil wat je lijn mee kan nemen. In deze blog laat ik je zien hoe je het beste vist op stromend water en heb ik een handige tool gemaakt tegen drijvend vuil, met werkbeschrijving zodat je zelf ook aan de slag kunt.

De lijnen op zijn plek houden

Zelf vis ik al jaren hier op een kanaal dat flink kan stromen. Aan het einde van dit water staan drie pompen en een sluis. Dat is een flink geweld als deze aan gaan. En wat het vissen niet gemakkelijk maakt. Wel zorgt het voor een extra mooie uitdaging. Op stromend water kun je niet met de lijnen uit het water vissen omdat hier ook scheepvaart langs komt. Je moet dus wel met de lijnen over de bodem vissen. Ik zal jullie uitleggen hoe ik alles op zijn plek houdt op een stromend kanaal.

Aan mijn hoofdlijn gebruik ik 200 gram griplood. Om de lijn verder over de bodem te laten lopen maak ik gebruik van dubbel toplood en 20 gram lood over de hoofdlijn. Deze gaat in de vaargeul. Op deze manier wordt je lijn goed op de bodem gedrukt. De tweede toplood 115 gram met lijnclip komt zo kort mogelijk bij de kant te liggen. Wanneer je een aanbeet hebt zal deze van je lijn schieten. Zo dril je dan altijd met toplood.

Drijfvuil en valse piepjes aanpakken

Op bovenstaande manier is het een stuk makkelijker om je vis te vangen, maar ik kreeg er nog een uitdaging bij. Drijfvuil! Het stroomde langs de kant en zorgde voor valse piepjes. Nu is het overdag wel te overzien en ook omdat ik al vrij kort de lijnen onder de kant laat zakken.

Je kunt het overdag nog aardig met een schepnet weghalen voor het je lijnen raakt. Maar soms komt er aardig wat wier of eilanden riet voorbij. In de nacht wordt het lastiger. Al die valse piepjes houden je onnodig uit je slaap. Je lijn wordt uit het water getild met toplood en al. Om dit te voorkomen heb ik een soort bord gemaakt dat dient als blokkade om dat drijfvuil uit mijn lijnen te houden.

Dit heb je nodig om zelf de drijfvuilblokkade te maken

Zo maak je hem

Je kunt dit bord zo maken als je zelf wilt en uiteraard is het ook goed aan te passen aan de situatie van de waterkant waar jullie vissen.

Veel succes aan de waterkant!

Marcel Dolderman

 

Copyright Angling Escapes | © 2022. All Rights Reserved