Etang Marolles, Een oase met ware parels - Angling Escapes
Terug naar overzicht
Blog

Etang Marolles, Een oase met ware parels

316 keer bekeken

Het is eind September en de tijd is onzeker vanwege Covid-19. Het coronavirus waard rond en vele gebieden in Europa kleuren oranje. Er stond een trip gepland naar Lake Katlov in Tsjechie welke op dinsdag voor vertrek nog geel kleurde, echter op woensdag kleurde heel Tsjechie oranje. Flink balen maar 1 ding was wel zeker. Er ging gevist worden. Na contact te hebben gehad met Reclin van Angling Escapes was er plaats op Etang Marolles in het departement Mayenne in Frankrijk. Dit meer werd veelal bevist door engelsen maar vanwege Covid-19 moesten zij ook cancellen. Echter voor ons was dit nog geel gebied.
Plannen compleet omgegooid en richting dit complex. Hadden al wel gehoord dat dit een mooi complex moest zijn met verschillende waters en waren natuurlijk zeer benieuwd. Met 6 personen gingen we dit mooie etang exclusief afvissen.

Route

We hadden een verlengde bus gehuurd om met 4 man te kunnen rijden naar Lake Katlov maar omdat dit niet door ging zijn we met de Sprinter doorgereden naar Etang Marolles. Dit complex ligt tussen Normandië en Bretagne bij de plaats Ernée in het departement Mayenne. Er waren 3 opties om te rijden en aangezien we met 6 man en 2 bussen zouden rijden hebben we verschillende routes gekozen. Allemaal komen we uit Noord-Brabant dus reden we via Antwerpen.
1. Zonder Tolwegen (676km) rij je vanaf Lille via de oostkant naar het zuiden. Nadeel is dat je hier minimaal 9 uur over rijdt. Voordeel zijn de 75 euro tolkosten die je uitspaart
2. Tolwegen via Parijs rij je tot aan Le Mans (731km). Dit is de snelste route en gaat over veelal goede snelwegen. Voordeel is dat je na 7 uur rijden bij het water arriveert. Nadeel is 75 euro tolkosten.
3. Tolwegen via Amiens en Rouen (707km). Deze route geeft alleen voordeel indien het verkeer rond Parijs vast staat. Route duurt ongeveer 7,5 uur. Nadeel is 75 euro aan tolkosten en laatste 100km zijn over D-wegen met zeer veel dorpjes en rotondes. Deze route is een goed alternatief indien problemen bij Parijs en je vroegtijdig via Amiens rijdt.
Bij aankomst is het goed opletten dat je de juiste afslag pakt. De navigatie stuurt je na het plaatsje Ernée rechts bij een mooi kerkje op een een heuvel echter dan kom je aan de achterkant van het water. Je moet de afslag nemen bij het wegrestaurant La Rabine.

Neem de goede afslag naar Etang Marolles

Als je bij dit wegrestaurant bent ingeslagen rij je door en zie na een kilometer het etang aan de rechterkant verschijnen. Je rijdt nu door tot aan onderstaand bruggetje welke de toegang is tot het complex.

Een herkenbare brug in de omgeving het terrein op van Etang Marolles een betaalwater in Frankrijk

Het complex

Bij aankomst werden we verwelkomd door David en Caroline. Deze voormalige eigenaren van dit complex namen de honeurs waar voor de nieuwe eigenaren Georgie en Darren welke niet in Frankrijk konden zijn vanwege reisrestricties.
Er zijn momenteel 2 waters welke bevist worden namelijk Bellevue lodge en Etang Marolles. Beide waters kunnen exclusief afgehuurd worden. Tussen deze twee wateren in staat hun prachtige lodge.

Bellevue lodge

Bij dit water staat een schitterend vakantiehuis met alle voorzieningen inclusief bubbelbad en groot aquarium en zijn ook nog eens 2 bivvystekken mocht je willen verkassen.

Etang Marolles uitzicht over het water met ondergaande zon

Etang Marolles

Etang Marolles is een Bivvywater met 11 ruime stekken. Omdat je dit meer exclusief afhuurt kun je zelf kiezen welke stekken je pakt. Elke stek heeft stroom echter de aansluitingen zijn wel engelse aansluitingen dus het is wel aan te raden om een koppelstuk mee te nemen om een europese stekker te kunnen gebruiken.

Sanitair

Centraal tussen de 2 etangs liggen de sanitaire voorzieningen. Dit is een heel net toiletgebouw met daarin zeer ruime luxe douche met nette europese wc inclusief bril en wasbak. Dit is allemaal zeer ruim en wordt tijdens het verblijf bijgehouden door de beheerders. Je kunt hier ook water pakken maar mocht je dit willen drinken moet je het wel eerst koken. Als drinkwater kun je beter gewoon flessen water gebruiken.

Niels Spangers met een grote spiegel karper op Etang Marolles

Indruk

Het totale complex is zeer netjes en goed onderhouden. Afval kan achter gelaten worden bij het sanitair. Hier staan bakken om dit in te deponeren. Let er wel op dat je het afval scheidt want dit is in Frankrijk verplicht maar er staan voldoende bakken. Eigenaren zijn engelstalig wat communiceren ook een stuk makkelijker maakt.

Stein Verheggen met een hoge grote spiegelkarper op Etang Marolles een betaalwater in Frankrijk

Etang Marolles

Dit water van 5,5 ha heeft 11 ruime stekken met allemaal stroompunten. Alle stekken zijn voorzien van kiezels zodat je geen last zal hebben van modder. Ook is elke stek voorzien van een cradle en sling zodat deze thuis kunnen worden gelaten. Schepnetten dien je wel mee te nemen en worden door de beheerder bij aankomst ontsmet. Een tip is om deze als laatste te laden. Deze kun je dan meteen bij aankomst aan de beheerder afgeven zodat hij deze kan gaan ontsmetten. Je kan met de auto/bus naar de stekken rijden om alles uit te laden en op te bouwen. Is dit gebeurd dienen deze wel weer op de centrale parkeerplaats geparkeerd te worden.

Visplek 2 op Etang Marolles

Alle stekken liggen aan de noord en oostzijde van het water. Aangezien je het water van 4 t/m 6 personen kan afhuren heb je voldoende ruimte om te bevissen per persoon. Wij hadden het water in 3 sectoren verdeeld en 2 personen per sector ingedeeld. Oostgedeelte zijn 3 stekken (9 t/m 11) en heb je het oostelijk gedeelte wat ook het diepste gedeelte is met 1,5m voor stek 9. Vanaf stek 11 kun je links een hoek in vissen met een centraal eiland waar de vis omheen trekt. Ook heb je in deze sector verschillende eilandjes.

Etang Marolles een mooi viswater in Frankrijk met grote karpers

Het middelste gedeelte met stek 4 t/m 8 werd ook door 2 personen bevist. Hier heb je tegen de overkant veel overhangende bossen welke goed te bevissen zijn vanaf deze steken. In deze sector is de bodem relatief zacht maar zijn toch nog behoorlijk wat harde plekken te vinden. Op al deze stekken loopt tussen de 40 en 55 meter uit de kant een harde strook van links naar rechts. Achter deze strook tot aan de overkant was veel productiever dan stekken aan eigen zijde. Aan eigen zijde is bodem ook beduidend zachter in vergelijking met de bodem aan de overkant.
Het westelijk gedeelte met stek 1 t/m 3 ligt het dichtste tegen het woonhuis van de beheerders. Hier liggen eilandjes met daaromheen harde stukken. Ook is de bodem hier over het algemeen iets harder dan de stekken in het middengedeelte. Ook hier was de eigen kant het minst productief en kwamen de meeste vissen van de harde platen rond de eilandjes en van het midden tot aan de overkant.
Over het gehele meer is het meteen onder de kant ongeveer 80 cm diep en loopt het snel naar 130 cm. Het merendeel van het etang is rond deze diepte. Omdat het meer continu gevoed wordt door natuurlijke wellen heeft dit meer een constante waterstand. Vissen reageren ook heel goed hier op en zijn stuk voor stuk in een hele goede conditie.

Harm Ketelaars met een mooie two tone spiegel karper

Visserij

Vanwege de ondiepte reageert de vis heel erg op de weersomstandigheden. Wij kwamen aan en de vis liet zich volop zien. Al snel was de eerste vis geland echter de temperatuur zakte heel erg snel wat de vis nagenoeg stil legde. Ook constant draaiende wind was niet bevorderlijk voor de vangst. We wisten dat halverwege de week de wind constant vanuit het zuiden zou komen en flink zou aanwakkeren. Ook zou de temperatuur weer gaan stijgen. Dit zou weleens de trigger kunnen zijn.

Wat we hadden verwacht gebeurde ook. De vis begon zich geleidelijk aan weer te laten zien wat al snel leidde tot volle runnen. Er kwamen met regelmaat mooie vissen uit van alle stekken. De stek het dichtste bij het woonhuis produceerde wel de meeste vissen maar van alle stekken kwam vis.
We hadden het geluk dat we nog een heuse najaarsstorm hebben mogen meemaken. Sta ik daar in mijn boxershort, polo en blote poten met een tent als vlieger in mijn handen. Windkracht 8 won het en uiteindelijk verloor de tent het van de wind. Volgende keer meer haringen de grond in was een wijze les. Het weer kan ineens flink veranderen omdat je invloeden hebt van de Atlantische oceaan.
Over het algemeen is de visserij niet heel moeilijk en kunnen alle rigs ingezet worden. Het vissen met tube is verplicht en het lood moet bij lijnbreuk kwijt raken. Als rigs gebruikte wij hinged stiff rigs voor pop-up en combi- of soepele rigs met snowman-presentatie. Hou wel rekening met de lengte van je rig als je in een wat zachter gedeelte vist. Aangezien het gemiddelde formaat van de vissen aan de grote kant is zou ik wel rekening houden met sterke haken.
De vissen kennen de obstakels en zullen na een aanbeet hier naartoe gaan. Zorg ervoor dat je ten allen tijde dicht bij je hengels bent want ze zijn snel en sterk.
Als aas hebben wij Oriental Krill, Instant Project en Robin red garlic fish van Holland Baits ingezet met diameters 16mm en 20mm. Allen leverde vis op en er was geen uitschieter. Particles en tijgernoten waren verboden. Alleen pellets, grondvoer en boillies zijn toegestaan als aas.
Indruk is dat plaatsing op de juiste plek het belangrijkste aspect is om rekening mee te houden. Uiteraard is goed aas, scherpe rigs en nog meer variabelen belangrijk maar de plaatsing van je aas bleek toch het belangrijkst.

Bestand

Bestand van etang Marolles is tussen de 230 en 250 vissen. Spiegels en schubkarpers van allerlei pluimage. De goede gesteldheid en conditie van de vissen viel echt op. Ware parels kwamen voorbij op de matten. Wij hadden 20+ vissen waarbij opviel dat maar 2 vissen onder de 12kg zaten. Er zaten rond de 10 vissen tussen de 12 en 14kg, ditzelfde aantal tussen de 16 en 18kg. Grootste schubkarper die we hadden gevangen was 19kg en grootste spiegelkarper 21kg. We kwamen uit op een respectabel gemiddeld gewicht van 15kg. Helft van de gevangen vissen kwamen boven de 15kg uit.

Wilbert Laros met een spiegelkarper van Etang Marolles

Algehele indruk

Schitterende heuvelachtige omgeving. Je geniet van de rust en hoort in de avond alleen maar natuur. Geen auto’s of ander geluid. Valken die jagen op de duizenden zwaluwen die elke avond komen jagen en achter de insecten aan gaan van het schitterende etang. Tijdens het liggen op je stretcher weer een bak horen ploffen in het water maakt het ook zeer spannend. Het fantaseren kan beginnen. Dat zo’n bak aan je lijn kan komen is hier heel realistisch. Werkelijke parels van vissen op de mat voorbij zien komen. Ook de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de beheerders was werkelijk fenomenaal. Boodschappen kun je bij een paar grote supermarkten naar keuze in het stadje Ernée doen Deze liggen op 5 kilometer van etang Marolles.
Een echte aanrader om in een schitterende omgeving geheel tot je rust te komen met ook nog eens een mooi bestand aan vissen.

Stein Verheggen
Niels Sprangers

Wil jij ook graag naar Etang Marolles? Klik dan hier om naar de pagina te gaan.

In November was deze roos nog in bloei departement Mayenne in Frankrijk

Trots ben ik op mezelf maar met name op de mensen om mij heen. En trouwe vaste klanten! Want alleen was het nooit mogelijk geweest om te komen waar ik nu ben. En nog zoveel jaar later, doe ik nog steeds mijn werk met plezier! Ik wens iedereen de trip van zijn leven! En vooral ook te genieten aan de waterkant!