Karpervissen op De Ganzenkuil - Angling Escapes
Terug naar overzicht
Blog

Karpervissen op De Ganzenkuil

419 keer bekeken

De Ganzenkuil 1-8 september

Vrijdagochtend 1 september was het dan zover we gingen opnieuw met z’n tweeën op visvakantie. Na afgelopen jaar in Frankrijk hebben we ditmaal gekozen voor een locatie dichterbij huis, namelijk de Ganzenkuil vlakbij Nijmegen. Eenmaal aangekomen bij het prachtige meer besloten we eerst een rondje om het meer te lopen. We bleken de enigen te zijn op het water, dus mochten zelf een stekje uitzoeken. Erg vervelend…

 

Tijdens het rondje zagen we al een aantal karpers springen en aan de overkant zagen we een stuk of 5 karpers zonnen. We besloten daarom hier ons kamp op te zetten. De eerste dag nog een paar uurtjes met de penhengel gevist en hiermee gelijk al 2 spiegeltjes weten te vangen! Al met al hadden we er dus volop vertrouwen in, ook al was er wisselvallig gevangen de laatste weken. En het weer was net zo wisselvallig.

De 2e nacht op deze stek wisten we 8 spiegels te vangen, waarvan 20 pond de zwaarste. Stuk voor stuk prachtige vissen en behoorlijke vechters (wees voorzichtig met de harde bekken!). Toch zaten we nog te wachten op een echt zware vis. We wisten namelijk dat er een aantal grotere karpers zouden zwemmen uit het oude bestand, maar hadden geen idee over hoeveel en hoe groot…

Rond een uur of 11 in de ochtend kreeg mijn broertje Arjen Kooistra een run op een van de middelste hengels. Deze was nog niet eerder afgegaan. Mijn broer lag nog te snurken, dus maakte ik hem snel wakker omdat het zijn beurt was. De vis kwam redelijk snel onze kant op en in het heldere water zagen we meteen dat het om een bak van een schub ging. Helaas zag de vis ons ook en ging deze er keer op keer vandoor de diepte in. Na ruim een 30-45 minuten konden we deze oer-schub toch uiteindelijk scheppen, al paste deze met een lengte van een meter nauwelijks in het net. Met deze vis van 44 pond was ons visstrip gelijk al helemaal geslaagd! En hebben we ook het meer record mogen verbeteren!

 

Verder in totaal 25 vissen gevangen, waarvan nog een aantal prachtige schubkarpers van 26, 31, 35 en 38 pond. Met name de schubkarper van 35 pond was gigantisch sterk. Samen zijn we ruim 50 meter in het water achter deze vis aangelopen. Na iets te ver doorlopen gleed mijn broer met hengel en al de afgrond in van 22 meter diep! Gelukkig lukt het net op tijd om hem op te hijsen en deze mooie vis uiteindelijk te landen.

Helaas hebben we ook 2 of 3 echt zware vissen moeten lossen. We weten dus zeker dat er meer enorme schub- en spiegelkarpers in dit water zwemmen. Al met al dus een zeer geslaagde visstrip op het uitdagende viswater De Ganzenkuil.

 

Van kinds af aan ben ik te vinden aan de waterkant. Vanaf een jaar of 12 heb ik het karpervissen geleerd. Wat het karpervissen voor mij leuk maakt is de ontspanning en de voorbereiding op de karpersessie in combinatie met een manier van vissen wat constant vernieuwing nodig heeft om de karper weer te kunnen verrassen!